Hvad er en klinisk tandtekniker?

En klinisk tandtekniker indsætter og korrigerer aftagelige tandproteser til voksne personer, der har oplevet tandtab, som ikke skuldes sygdomme eller medfødte defekter i tænder og mund eller kæber. Det tager to år at gennemføre uddannelsen, og adgangskravet er en erhvervsuddannelse som laboratorietandtekniker eller klinisk tandteknikerassisten. Uddannelsen består af fag som:

  • Anatomi
  • Protetik
  • Klinisk oral fysiologi
  • Pardontologi
  • Cariologi
  • Patientbehandling

Derudover skal man også gerne have viden om andre faktorer som eksempelvis adfærd og psykologi, da disse kan påvirke et patientforløb. Hvis man ønske at blive selvstændig klinisk tandtekniker, når man er færdiguddannet, skal man først arbejde hos en tandlæge eller en anden klinisk tandtekniker i et år. Herefter kan man ansøge Sundhedsstyrelsen om autorisation til at blive privatpraktiserende klinisk tandtekniker.

Undervisningen på uddannelsen

På uddannelsen lærer man at tage tandaftryk på patienter til tandpoteser. Derudover lærer man at fremstille tandpoteser, indsætte dem samt at tilpasse de endelige poteser. Denne viden lærer man på fire semestre, der er delt op på 16 uger, hvor der ca. er 32 undervisningstimer om ugen. Det første halve år øver man sig på andre studerende, og herefter på udvalgte patienter. Undervisningen veksler mellem:

  • Forelæsninger
  • Laboratoriearbejde
  • Gruppearbejde
  • Patientbehandling
  • Kliniske øvelser

Fordele ved at gå til en klinisk tandtekniker

I Danmark betaler staten for at man kan gå til tandlæge regelmæssigt, indtil man bliver 18 år gammel, og dermed myndig. Herefter skal man finde en ny tandlæge, hvor man selv står for de udgifter, der er tilkoblet hertil. For mange betyder dette, at de ikke længere kommer til regelmæssige tandeftersyn, fordi de prøver at spare nogle penge. Tandlægeforeningen foreslår at man får tjekket sine tænder regelmæssigt.

For folk der ikke har nogen aktive sygdomme i tænderne eller tandkødet, betyder dette en gang om året eller hvert andet år. Hvis man derimod har en tandsygdom bør man gå til tandlægen meget oftere. Når man kommer op i alderen, bliver tænderne naturligvis slidte, og der er større risiko for at man får en sygdom, der man medføre tandtab i sidste ende. Hvis man står i en situation, hvor man har brug for en tandpotese, kan det i mange tilfælde betale sig at gå til en professionel klinisk tandtekniker. Hos en klinisk tandtekniker der bl.a. udfører tandpoteser er der nemlig både kosmetiske og økonomiske fordele.

En tandpotese skal ikke kun erstatte tabte tænder og den dermed manglende tyggefunktion. Den skal også se naturlig ud, og have den rigtige form og farve. Derfor er der ofte en æstetisk fordel ved at gå til en klinisk tandtekniker, da de har erfaring indefor lige præcis dette felt. Her kan man selv være med til at tilpasse det kosmetiske, så som tændernes farve, facon og størrelse. Derudover kan man være mere specifik, hvis man har specielle ønsker.

Hvordan finder man den bedste kliniske tandtekniker?

Det ville helt sikker være nemmest, hvis man fandt en klinisk tandtekniker i nærheden af en, men det er ikke altid muligt. Hvis man øsnker at finde en klinik, hvor man føler sig tilpas, og hvor tandteknikerne er erfarne og professionelle, skal man nogengange køre lidt for det. Ofte kan det være en god idé at kigge efter klinikker i hovedstadsområdet eller i de større byer. Dermed ikke sagt, at man ikke også kan finde kompetente klinikker i de mindre byer, men ofte holder de store og populære tendteknikere til i de større byer. Det er altid en god idé at spørge rundt i sit netværk, for at se om der er nogen, der har gode erfaringer. Hvis ikke dette er tilfældet, kan man med fordel søge rundt på nettet. Ved eksempelvis at søge på klinisk tandtekniker København kan man finde frem til klinikker i hovedstadsområdet, og samtidig læse om andres oplevelser med disse. 

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her